Jag heter Ebba, är 26 år gammal och bor i Linköping. Jag brinner för allt som har med webbdesign att göra och i denna blogg vill jag dela med mig av den kunskap och de tips som jag har samlat på mig under årens lopp. Det kan handla om allt från grundläggande designlära till ren kodning eller tutorials gällande olika programvaror såsom Adobe Photoshop. Det som är roligt med detta ämne är att man aldrig blir fullärd. Branschen är under ständig utveckling och det finns alltid nya saker att lära sig.
Vad är webbdesign?
Väldigt förenklat kan man säga att webbdesign handlar om färg, form och typografi, men egentligen handlar det om så mycket mer än bara utseendet. Det handlar om en helhet som måste tilltala den potentiella besökaren. Utmaningen ligger i att kunna skapa webbplatser som är visuellt tilltalande samtidigt som de är användarvänliga, lättnavigerade och har en logisk struktur.
Till skillnad från en webbutvecklare behöver inte en webbdesigner vara expert på att koda. Däremot behöver man behärska grunderna inom HTML, CSS och JavaScript. Naturligtvis är det en tillgång att besitta mer avancerade kunskaper inom programmering, men det är inget måste. Största fokus för en webbdesigner ligger på den estetiska färdigheten och att kunna kombinera detta med funktionalitet.
Innan man påbörjar designarbetet bör man ha ett hum om vilken målgrupp webbplatsen ska rikta sig till. Detta är utgångspunkten för alla beslut som ska tas. En webbdesigner måste kunna sätta sig in i besökarens behov och förutspå vad denne vill få ut av webbplatsen. Var ska menyer placeras så att de enkelt kan hittas? På vilket sätt kan man framhäva en extra viktig del som man vill uppmärksamma besökaren på? Vad ska färgtemat förmedla för känsla? Ja, det finns många funderingar att ta ställning till.
Det handlar alltid om att försöka se designen ur den potentielle besökarens ögon. Webbplatsen måste först och främst få fram sitt syfte så fort besökaren landar på sidan.
Vad behöver en webbdesigner kunna?
Självklart måste en webbdesigner ha något slags känsla för det estetiska, men utöver det behöver man även kunna behärska HTML5, CSS3 och JavaScript. Om man kan detta har man en bra grund att utgå från.
Det finns en uppsjö av saker att lära sig, inte minst vad alla uttryck och förkortningar betyder, såsom sitemap, UX, domän, SEO, webbhotell, mockup, CMS, favicon och så vidare. Dessa saker bör man ha koll på, men det är också något som kommer med tiden.
En annan betydelsefull sak att lära sig är vilka egenskaper olika webbläsare har. Det är viktigt att skapa webbplatser som fungerar korrekt och ser bra ut i alla typer av webbläsare, vilket ibland kan vara något av en utmaning.
Jag finns här för att lära ut och inspirera och jag hoppas att mina besökare ska trivas!