Web design för framtiden

Allt som har med webben att göra utvecklas i en hiskelig fart och det gäller att hänga med. Därför tänkte jag skriva om några viktiga punkter att tänka på inför framtidens webbdesign.

Anpassning till olika enheter

web design för framtidenResponsiv webbdesign förkortas ofta RWD (Responsive Web Design) och är nästan ett måste idag. Att en hemsida är responsiv innebär att design och innehåll anpassas efter den enhet besökaren använder. Det är av stor vikt att en webbplats är användarvänlig och ser snygg ut oavsett om man besöker den via mobil, surfplatta eller dator. Det innebär i praktiken att webbplatsens elementstruktur och menyer modifieras på ett effektivt sätt utifrån olika bredder och upplösningar. Idag finns det många responsiva ramverk att använda sig av, exempelvis Twitter Bootstrap, och detta kommer bara fortsätta att öka i popularitet.

Sociala medier

Det blir allt vanligare att olika företag exponerar sina varor och tjänster på sociala medier. Detta har blivit en viktig del av dagens marknadsföring. Att då ha en sammankoppling mellan webbplats och sociala medier är oumbärligt. En besökare som upptäcker ett företag på exempelvis Instagram, vill naturligtvis kunna klicka sig vidare till företagets hemsida, och vice versa. Detta är alltså något en webbdesigner måste kunna behärska och hitta smarta lösningar för. En webbdesigner kan också anlitas för att ta fram en grafisk profil åt ett företag. Det innebär alltså ett enhetligt visuellt tema som förknippas med ett specifikt företag. Det innefattar färger, typsnitt, ikoner, logotyper m.m. som sedan kan användas på företagets alla kanaler, inklusive sociala medier.

Bristen på originalitet

Naturligtvis är det bra att det finns många olika ramverk, CMS (Content Management System) och färdiga designmallar att använda sig av när man skapar en hemsida, men samtidigt gör det att de flesta webbplatser idag ser likadana ut. Jag tror att detta kan bli ett problem i framtiden och som webbdesigner gör man klokt i att lära sig konsten att designa själv från grunden. På detta sätt säkerställer man att varje webbplats får en helt unik design, något jag tror att det kommer råda brist på i framtiden.