Misstagen du ska undvika när designar en hemsida

Här kommer en liten nybörjarguide till den som vill undvika de vanligaste missarna som oerfarna webbdesigners ofta gör.

Undvik animeringar och för mycket grafik

Att tänka ”more is more” är en klassisk tankevurpa bland nybörjare. Att inkludera animationer och saker som blinkar och glittrar är exempel på sådant man bör undvika. Detta gäller även automatiska ljuduppspelningar med mera. Det har visat sig att de allra flesta enbart upplever detta som störande. Även om webbdesignern själv är stolt över att kunna skapa dessa saker och vill visa upp sina färdigheter, är det inget som imponerar på besökaren – tvärtom! Undvik därför störande moment och försök att hålla designen ganska stilren. Stilren är däremot inte samma sak som tråkig!

Glöm inte bort tillgängligheten

Att en sida ska vara snygg är såklart viktigt, men det är ännu viktigare att den information som ges är tillgänglig för alla typer av människor. En sak att tänka på som designer är att namnge alla bilder och länkar med passande alt-texter, så att innehållet kan läsas upp om behov finns. Se även till att det går att tabba sig fram via tangentbordet för att navigera. Detta gör att även synskadade eller rörelsehindrade kan ta del av webbplatsen. Andra saker att tänka på är textstorlek, att ha en tydlig kontrast mellan huvudtext och bakgrund, korrekt rubriksättning och så vidare. Web Accessibility Initiative (WAI) tillhandahåller diverse strategier och riktlinjer som en webbdesigner bör förhålla sig till för att göra webben så tillgänglig som möjligt för alla typer av människor.

Våga vara unik

Det är lätt att hänga på trenden och att använda färdiga ramverk och designmallar, men det kan också vara en stor fallgrop. Att kunna skapa egna och unika designer betyder mer än vad man kanske tror. Just nu råder en trend med väldigt avskalade designer där vitt är den dominerande färgen. Detta kan visserligen vara snyggt, men efter att surfat runt på ett tiotal slumpmässigt valda sidor inser man snabbt att alla ser likadana ut. Lägg därför lite extra krut på att designa efter eget huvud. Var kreativ och kom på egna idéer. Spendera lite extra tid på att skapa ett tilltalande färgschema och eller varför inte piffa upp sidan med ett annorlunda typsnitt på rubrikerna. Det finns mycket man kan göra för att sticka ut, utan att det tar över hela designen.