En trendspaning

Web design är en värld i ständig förändring. Det som var på modet för några år sen eller ens förra året kan lika gärna vara utdaterat och blasé idag. Det gäller att hänga med, men som tur är så är ju vi web designers till naturen kreativa och nyfikna! Dessutom har jag listat några av de största trenderna just nu, så att du slipper göra det!

Platt design utmanas

Platt design, eller flat design som det kallas på engelska, blev modernt för några år sen i samband med att Windows lanserade sin nya Metro-stil. Här utgår man från en avskalad, tvådimensionellt estetisk form utan den tidigare så uppskattade 3D-effekten med skuggor och övertoningar. Men det absolut hetaste just nu är dock semi-platt design, där man integrerar djup och dimension med enkelhet, diskreta färger, skuggor, med mera. Detta har visat sig öka användarvänligheten mest.

Dynamisk interaktion och VR

Vi kräver allt mer från de hemsidor vi besöker. Sociala medier som exempelvis Facebook är ett bra exempel på en utvecklare som lyckats med den dynamiska interaktionen. Sajten kan exempelvis lagra information om den återkommande användaren vilket senare ger henne en mer personligt anpassad och detaljerad upplevelse, och detta blir nu allt mer vanligt inom all typ av web design.
Vi blir också allt mer intresserade av VR (Virtual Reality) och jag förutspår att vi kommer börja implementera detta än mer i den dynamiska interaktionen, exempelvis på så sätt att man med VR-glasögonen på sig kan navigera runt på olika hemsidor endast via olika gester och handrörelser.

Card design och nya illustrationer

Card designen fortsätter att användas i hög grad, och sajter med utformning som påminner om exempelvis Pinterests ploppar upp varje dag. Det ger sidan ett enkelt och lättnavigerat uttryck som dessutom är estetiskt tilltalande. Vi vill också ha nya illustrationer och inte bara återanvändning av gamla, web design har blivit ett konstnärskap och vi sätter högre och högre krav på utvecklarna.